5 Fevral 2024 15:29
Zəncəfil- Asiya bölgəsinə aid olan, qədim zamanlardan bir çox xəstəliklər üçün istifadə edilən, sarı-qırmızı çiçəkləri olan, təxminən 1 metr hündürlüyündə çoxillik ot bitkisidir.
Metbuat.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, əsasən efir yağları, qatran və qatran turşusu və zəncəfildən ibarət olan və dadını zəncəfildən alan zəncəfil bir az acı dada malikdir.
Zəncəfilin ürəkbulanma, ağrı, şişkinlik və həzmsizliyi aradan qaldırmaq, qazı çıxarmaq və ishal kimi bağırsaq problemlərinə kömək etmək, qan şəkərini azaltmaq və PMS simptomlarını basdırmağa kömək etmək kimi faydaları var.
Tərkibindəki gingerol maddəsi ilə iltihab əleyhinə təsir göstərən zəncəfilin faydaları aşağıdakılardır:
Zəncəfil həzm prosesini sürətləndirir
İmmuniteti artırır
Ürək bulantısına yaxşı gəlir
Zəncəfil qan şəkərini aşağı salan təsirə malikdir
Premenstrüel gərginlik sindromunun simptomlarını aradan qaldırır
Bədənin infeksiya ilə mübarizəsinə kömək edir
Zəncəfil istehlakı xolesterolu idarə etməyi asanlaşdırır
Anksiyete, depressiya və travma sonrası stress pozğunluğu üçün yaxşıdır
Ürək xəstəlikləri riskini azaldır
Mədə ağrısı, şişkinlik və həzmsizliyin qarşısını alır
Bağırsaq hərəkətlərini yaxşılaşdıra və ishal və qəbizliyi aradan qaldıra bilər.
Bəlğəmgətirici xüsusiyyəti ilə öskürəyə yaxşı gəlir
Arıqlamağa kömək edir
İltihab əleyhinə təsirinə görə oynaq və əzələ ağrılarına yaxşı gəlir.
Osteoartritin təsirini azaldır
Beyin funksiyalarını dəstəkləyir
Toksinlərin bədəndən çıxarılmasına imkan verir
Xərçəngin müalicəsində həkim nəzarəti altında istifadə edilə bilər
Seyranə Quliyeva / Metbuat.az