8 Fevral 2024 15:14
Zəncəfil qədim zamanlardan bəri istifadə olunur.
İltihab əleyhinə təsirə malik, hündürlüyü təxminən 1 metr olan, ədviyyat və təbii dərman kimi geniş istifadə olunan çoxillik ot bitkisidir. Zəncəfil toz və zəncəfil çayı şəklində istifadəsi ilə yanaşı, yeməklərə dad vermək üçün də istifadə edilir.
Tərkibindəki gingerol maddəsi ilə iltihab əleyhinə təsir göstərən zəncəfilin faydaları aşağıdakılardır:
Zəncəfil həzm prosesini sürətləndirir
İmmuniteti artırır
Ürək bulantısına yaxşı gəlir
Zəncəfil qan şəkərini aşağı salan təsirə malikdir
Premenstrüel gərginlik sindromunun simptomlarını aradan qaldırır
Zəncəfil xolesterolu idarə etməyi asanlaşdırır
Anksiyete, depressiya və travma sonrası stress pozğunluğu üçün yaxşıdır
Ürək xəstəlikləri riskini azaldır
Mədə ağrısı, şişkinlik və həzmsizliyin qarşısını alır
İshal və qəbizliyi aradan qaldıra bilər.
Bəlğəmgətirici xüsusiyyəti ilə öskürəyə yaxşı gəlir
Arıqlamağa kömək edir
İltihab əleyhinə təsirinə görə oynaq və əzələ ağrılarına yaxşı təsir edir.
Osteoartritin təsirini azaldır
Beyin funksiyalarını dəstəkləyir
Toksinlərin bədəndən çıxarılmasına imkan verir
Xərçəngin müalicəsində həkim nəzarəti altında istifadə edilə bilər
Qan şəkərini aşağı salır.
Zəncəfil müntəzəm şəkildə istifadə edildikdə qan şəkərini azaltmağa kömək edə bilər.
Seyranə Quliyeva / Metbuat.az