28 Mart 2024 15:23
Şəkər meyvə, tərəvəz, taxıl və süd məhsulları kimi karbohidrat tərkibli qidalarda təbii olaraq tapılan bir karbohidrat növüdür. Bütün karbohidratlar kimi onlar da orqanizm üçün enerji mənbəyidir. Tərkibində təbii şəkər olan qidalardan istifadə etmək yaxşıdır. Lakin tərkibində təbii şəkər olan qidalardan alınan toz, kublar və ya qlükoza siropları birbaşa qan dövranına daxil olaraq qan şəkərinin qəfil artmasına səbəb ola bilər.
Metbuat.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, şəkərli qidaların zərərləri aşağıdakılardır:
- Çəki artımına səbəb olur
- Ürək xəstəlikləri riskini artıra bilər
- Tip 2 diabetə tutulma riskini artırır
- Xərçəngə tutulma riskini artıra bilər
- Depressiya riskini artıra bilər
- Enerji səviyyələrini aşağı salır
- Qaraciyərin yağlanmasına səbəb ola bilər
- Böyrək xəstəlikləri riskini artıra bilər
- Diş sağlamlığına mənfi təsir göstərir
- Koqnitiv tənəzzülü sürətləndirə bilər
Seyranə Quliyeva / Metbuat.az