1 May 2024 09:37
İsti yay günlərində demək olar ki, hamı tərəfindən çox yeyilən qarpız gündəlik C vitamini ehtiyacının 16 faizini qarşılaya bilir. Tərkibindəki maye və antioksidant quruluşa görə əhəmiyyətli bir qida qaynağıdır. Qarpız qabığı da lif, C vitamini və sink kimi qida maddələri ilə zəngindir.
Metbuat.az xarici mediaya istinadən qarpızın faydalarını təqdim edir:
- Qan təzyiqini tənzimləyir, təzyiqi nəzarətdə saxlayır
- Diabet, piylənmə, ürək və xərçəng kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaldır
- Bədəndə yağ yığılmasının qarşısını alır
- Oksidləşdirici stressi azaldaraq ürəyi qoruyur
- Həzmi tənzimləyir, qəbizlik və həzmsizliyin qarşısını alır
- Susuzlaşdırmanın qarşısını alır
- Tərkibindəki xolin sayəsində yaddaşı gücləndirir
- Qarpız istehlakı əzələ ağrısını azaldır
- Təbii sidikqovucudur.
- Tərkibində güclü antioksidant olan likopen var
- Kollagen istehsalını artırır, dərini nəmləndirir
- Saç hüceyrələrini qoruyur