Darçın, Cinnamomum ailəsinə aid ağacların qabığından əldə edilən məşhur ədviyyatdır. Əsrlər boyu yalnız ləzzətli dadı üçün deyil, həm də potensial sağlamlıq faydaları üçün istifadə edilmişdir.
Metbuat.az saglamolun.az-a istinadən darçının faydalarından bəzilərini təqdim edir:
Antioksidant Xüsusiyyətləri: Darçın oksidləşdirici stresslə mübarizə aparmağa və bədəndə sərbəst radikal zərərləri azaltmağa kömək edən polifenollar da daxil olmaqla antioksidantlarla zəngindir. Antioksidantlar xroniki xəstəliklər və qocalma riskini azaltmaqda rol oynayır.
İltihab əleyhinə təsirləri: Darçın bədəndəki iltihabı azaltmağa kömək edə bilən antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir. Xroniki iltihab ürək xəstəliyi və diabet də daxil olmaqla müxtəlif sağlamlıq problemləri ilə əlaqələndirilir.
Təkmilləşdirilmiş insulin həssaslığı: Darçın insulinə həssaslığı yaxşılaşdırmağa və qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edə bilər ki, bu da onu 2 tip diabetli insanlar üçün potensial olaraq faydalı edir. Bəzi araşdırmalar göstərib ki, darçın oruc tutarkən qan şəkərinin səviyyəsini aşağı sala və insulin funksiyasını yaxşılaşdıra bilər.
Qan şəkərinin tənzimlənməsi: Darçın həzm sistemində karbohidratların udulmasını yavaşlatmaqla qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edər. Bu, yeməkdən sonra qan şəkərinin daha sabit səviyyəsinə səbəb olar.
Ürək sağlamlığı: Darçın xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdıraraq ürək sağlamlığına töhfə verə bilər. Ürək xəstəliyi üçün risk faktorları olan LDL (pis) xolesterin və trigliseridlərin səviyyəsini aşağı saldığı göstərilmişdir.
Antimikrobiyal xüsusiyyətlər: Darçın təbii antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malikdir, yəni bakteriyaların, göbələklərin və hətta müəyyən virusların böyüməsinə maneə törədə bilər. Bu, onu qidanın qorunması və potensial olaraq ağız sağlamlığı üçün faydalı edir.
Potensial xərçəng qarşısının alınması: Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, darçın ekstraktları xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir, xüsusən də xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədir. Ancaq bu sahədə daha çox araşdırmaya ehtiyac var.
Bilişsel funksiya: Darçının bilişsel funksiyanı və yaddaşı yaxşılaşdıra biləcəyinə dair bəzi sübutlar var. O, həmçinin beyin sağlamlığına potensial fayda verə biləcək nöroprotektiv təsirlərə malikdir.
Diş sağlamlığı: Darçının antimikrobiyal xüsusiyyətləri ağız sağlamlığı üçün faydalı ola bilər. Ağız qoxusuna və diş əti xəstəliklərinə səbəb olan bakteriyalarla mübarizə aparmağa kömək edə bilər.
Çəki idarəetmə: Arıqlamaq üçün möcüzəvi bir vasitə olmasa da, darçının qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləmək və həzmi yavaşlatmaq qabiliyyəti bəzi insanların daha uzun müddət toxluq hiss etməsinə kömək edə bilər və potensial olaraq çəki idarə etmə səylərinə kömək edə bilər.
Qeyd etmək vacibdir ki, darçın bu potensial faydalara malik olsa da, balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi orta səviyyədə istehlak edilməlidir. Bundan əlavə, darçına fərdi reaksiyalar fərqli ola bilər və bir tibb işçisi ilə məsləhətləşmədən hər hansı bir tibbi vəziyyət üçün yeganə müalicə kimi istifadə edilməməlidir. Darçın əlavələri də ehtiyatla və tibbi nəzarət altında istifadə edilməlidir, xüsusən də əsas sağlamlıq vəziyyətiniz varsa və ya dərman qəbul edirsinizsə.