Zəncəfil Asiya bölgəsinə aid olan, qədim zamanlardan bir çox xəstəliklər üçün istifadə edilən, sarı-qırmızı çiçəkləri olan, təxminən 1 metr hündürlüyündə çoxillik ot bitkisidir.
Metbuat.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, əsasən efir yağları, qatran və qatran turşusu və zəncəfildən ibarət olan və dadını zəncəfildən alan zəncəfil bir az acı dada malikdir.
Zəncəfilin ürəkbulanma, ağrı, şişkinlik və həzmsizliyi aradan qaldırmaq, qazı çıxarmaq və ishal kimi bağırsaq problemlərinə kömək etmək, qan şəkərini azaltmaq və PMS simptomlarını basdırmağa kömək etmək kimi faydaları var.
Tərkibindəki gingerol maddəsi ilə iltihab əleyhinə təsir göstərən zəncəfilin faydaları aşağıdakılardır:
Zəncəfil həzm prosesini sürətləndirir;
İmmuniteti artırır;
Ürək bulantısına yaxşı gəlir;
Zəncəfil qan şəkərini aşağı salan təsirə malikdir;
Premenstrüel gərginlik sindromunun simptomlarını aradan qaldırır;
Bədənin infeksiya ilə mübarizəsinə kömək edir;
Zəncəfil istehlakı xolesterolu idarə etməyi asanlaşdırır;
Anksiyete, depressiya və travma sonrası stress pozğunluğu üçün yaxşıdır;
Ürək xəstəlikləri riskini azaldır;
Mədə ağrısı, şişkinlik və həzmsizliyin qarşısını alır;
Bağırsaq hərəkətlərini yaxşılaşdıra və ishal və qəbizliyi aradan qaldıra bilər;
Bəlğəmgətirici xüsusiyyəti ilə öskürəyə yaxşı gəlir;
Arıqlamağa kömək edir;
İltihab əleyhinə təsirinə görə oynaq və əzələ ağrılarına yaxşı gəlir;
Osteoartritin təsirini azaldır;
Beyin funksiyalarını dəstəkləyir;
Toksinlərin bədəndən çıxarılmasına imkan verir;
Xərçəngin müalicəsində həkim nəzarəti altında istifadə edilə bilər.
Seyranə Quliyeva / Metbuat.az