Bu pəhriz istənilən ölüm riskini 25% azaldır

Harvard universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, ekoloji dietaya riayət edən insanların 30 ildə müəyyən səbəblərdən ölmə ehtimalı 25% azalır.

Metbuat.az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, alimlər PHDİ indeksi tərtib edərək, ərzaqların ekoloji və faydalılıq qiymətləndirməsini aparıblar.

Sonra bu indeksi 100 min ABŞ sakini üzərində sınayıblar.

Məlumat bazasl 1986-2018-ci illəri əhatə edib.

Alimlər sübut edib ki, maksimal PHDİ indeksli dietaya uyğun qidalanan insanlarda istənilən səbəbdən ölüm səviyyəsi 25% az olub, nəinki adi qaydada qidalanan.

Ekoloji pəhriz xərçəng və ürək-damar xəstəliklərindən 15%, neyrodegenerativ xəstəliklərdən 20%, iltihabi xəstəliklərdən 50% qoruyur.

Ən ekoloji qidalar içində nişastasız meyvələr, tərəvəzlər, tam taxıllar, qozlar, ləpələr, doymamış yağlar, paxlalılar yer alıb.

Ətrad mühit və sağlamlıq üçün zərərli qırmızı ət, un məmulatları, şəkər, yumurta elan edilib.


Şahid olduğunuz hadisələrin video və ya fotosunu çəkərək bizə göndərin:
0552252950 (Whatsapp)

BU KATEQORİYADAN DİGƏR XƏBƏRLƏR